joi, 7 august 2014

SOC IN IRAK - Musulmanii au atacat 100.000 de crestini

Dezastru umanitar in Irak

Patriarhul Sako declara : “ 100.000 de creştini din Irak au fost strămutaţi, jihadiştii scot crucile din biserici”

Despre Jihad
Jihad  sau Djihad este un cuvânt de origine arabă, din rădăcina jahada, care înseamna „a (se) lupta, a se strădui, a se zbate“. O definiție improprie, care a ajuns însă să înlocuiască semnificația originară, este aceea de „război sfânt“, împrumutată din vocabularul cruciaților.
Sensul fundamental al cuvântului este străduința musulmanului în particular și a comunității musulmane în general de a extinde calitativ sau cantitativ religia islamică, modul ei de viață individuală și organizarea socială care decurge din ea.
Astfel musulmanii înteleg prin Jihad folosirea tuturor energiilor și resurselor pentru a urma sistemul islamic de viață, pentru a obține favoarea lui Allah. Este un proces continuu. În prima sa faza un musulman învață să-și controleze propriile sale dorințe și intenții rele. Acest Jihad este înăuntrul ființei si este baza Jihadului profund, adică aducerea Maruf (dreptății) și înlăturarea Munkar (răului) din viață și din societate. - sursa wikipedia

Irakul se confrunta cu o situatie  dramatică. Jihadiştii care au cucerit joi, 7 august 2014, localitatea Qaraqosh si au determinat refugierea a 100.000 de creştini. 

''Sunt 100.000 de strămutaţi creştini care au fugit doar cu hainele pe ei, unii pe jos, ducându-se în regiunea Kurdistan'', a explicat patriarhul pentru AFP la Kirkuk (nord). ''Este un dezastru umanitar. Bisericile (din oraşele cucerite) sunt ocupate, crucile lor scoase'', a afirmat patriarhul, adăugând că peste 1.500 de manuscrise au fost arse. A declarat patriarhul caldeean irakian Louis Sako, evocând ''un dezastru umanitar''.

Qaraqosh este cel mai mare oraş creştin din Irak cu 50.000 de locuitori, şi alte zone din provincia Ninive, a cărei capitală este Mosul (nord). Combatanţii Statului Islamic (SI) au luat poziţie în cursul nopţii, după retragerea forţelor kurde, potrivit locuitorilor.

''Ştiu acum că oraşele Qaraqosh, Tal Kayf, Bartella şi Karamlesh au fost părăsite de locuitorii lor şi sunt acum sub controlul insurgenţilor'', a declarat monseniorul Joseph Thomas, arhiepiscopul caldeean de Kirkuk şi Suleimaniyeh.