sâmbătă, 14 noiembrie 2015

Atacuri teroriste in Paris ! Peste 150 de morti si 200 de raniti !

Parisul retraieste cosmarul terorismului !



Parisul retraieste cosmarul terorismului, de data aceasta intr-un atac fara precedent. Cel putin 153 de oameni au murit si 200 se afla in spitalele din capitala franceza, dintre care 80 sunt in stare grava. Sunt cele mai sangeroase atentate produse in Europa, de la cele din Madrid, din 2004.

Mai multe atacuri teroriste au avut loc, vineri seara, la Paris. Este vorba despre doua explozii, provocate de kamikaze, langa Stade de France, unde avea loc meciul amical dintre Franta si Germania. Presedintele francez Francois Hollande a fost evacuat de pe stadion. In paralel, au fost semnalate mai multe incidente armate in zonele Fontaine au Roi, Charonne si Bataclan.

De asemenea, la sala de concerte Bataclan, unde a fost o luare de ostatici, a avut loc un adevarat carnagiu. Politia franceza a anuntat ca in jur de 100 de oameni au fost ucisi.

Statul Islamic a revendicat atentatele din capitala franceza, potrivit unor rapoarte citate de Euronews.

Presedintele francez a declarat stare de urgenta si a inchis granitele. Administratia de la Paris a declansat Planul Alpha - reactie la atentate multiple.

Primaria din Paris a pus la dispozitie un numar special pentru turistii din Paris: +33 (0) 1 45 55 80 00. De asemenea, ambasada Romaniei la Paris a pus la dispozitie doua numere de telefon pentru cetatenii romani: +33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55.

Update :

10:21 - Noi reactii de la oficialii romani. Seful PSD, Liviu Dragnea, a transmis ca orice act de terorism trebuie condamnat ferm, exprimandu-si solidaritatea cu poporul francez, care trece prin momente grele.

"Am aflat cu profunda tristete despre atentatele teroriste de noapte trecuta, din capitala Frantei, in urma carora zeci de cetateni francezi au fost ucisi si alte sute au fost raniti. Este tragic ca oameni nevinovati, lipsiti de aparare, au fost ucisi intr-un mod las, intr-o actiune lipsita de sens. Vreau sa imi exprim intreaga compasiune si solidaritatea fata de poporul francez.

Cred cu tarie ca orice acte de terorism trebuie condamnate ferm, iar in aceste momente gandurile noastre merg catre familiile victimelor. Poporul francez a fost greu incercat in aceasta perioada, dar democratia si idealurile comune trebuie sa-si continue calea, indiferent de obstacole", a scris Dragnea pe Facebook.

10:18 - Compania aeriana American Airlines a suspendat temporar cursele aeriene cu destinatia Paris din cauza seriei de atentate din capitala Frantei, informeaza Le Figaro.

"Aeroportul international Charles-de-Gaulle este deschis in prezent, dar noi am decis suspendarea zborurilor in asteptarea de informatii suplimentare", a declarat un purtator de cuvant al American Airlines.

Compania United Airlines a mentinut cursele aeriene spre capitala Frantei, iar Delta Air Lines nu a comentat situatia.

10:13 - Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca e in stare de soc dupa tragedia din Paris si ca e alaturi de poporul francez in aceste momente grele.

"Atacatorii urasc libertatea (...). Germania e alaturi de Franta. Guvernul nostru e in contact direct cu cel de la Paris si ii oferim sprijinul nostru. Vom ajuta sa ducem o lupta impotriva terorismului si vom urmari desfasurarea evenimentelor", a spus seful cancelariei de la Berlin.

10:04 - Jurnalistii francezi transmit ca Politia a redeschis perimetrele din apropierea restaurantelor Le Carillon si Le Petit Cambodge, unde au avut loc doua dintre atacuri.



09:46 - Si seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a catalogat atacurile ca fiind o barbarie: "Atentatele teroriste din Franta, soldate cu moartea a peste 120 de oameni nevinovati si ranirea altor sute, au revoltat intreaga lume civilizata. Barbaria nu poate fi justificata, iar aceste crime nu pot fi prescrise. Sunt crime impotriva umanitatii si nici o religie, niciun popor din lume nu le accepta".

09:40 - Premierul interimar Sorin Cimpeanu a convocat o sedinta de urgenta la Guvern, la ora 10:30.

09:35 - Oamenii din intreaga lume sunt solidari cu Parisul.

Atentate teroriste la Paris: Masacru cu peste 150 de morti, revendicat de Statul Islamic. Franta si-a inchis granitele 

09:30 - In ciuda faptului ca e stare de urgenta in intreaga Franta, trenurile Eurostar functioneaza normal. Totusi, remarca un reporter BBC, desi fusesera rezervate bilete, trenurile sunt aproape goale.

09:11 - Suporterii ISIL transmit mesaje socante pe Twitter. Ei sarbatoresc atentatele odioase din Paris si au creat chiar hashtaguri pe reteaua de microblogging: "#Paris_On_Fire" - ("Parisul in flacari"), "#FranceUnderAttack" ("Franta sub asediu").

09:01 - In mai putin de o ora, la Paris are loc un Consiliu de Securitate convocat de Francois Hollande. Locuitorii capitalei franceze sunt in continuare sfatuiti sa ramana in case.

08:57 - "Pace pentru Paris", desenul creat de artistul Jean Jullien, a devenit viral pe retelele sociale.



08:52 - Inca din timpul noptii, masurile de securitate au fost sporite la toate reprezentantele consulare din Romania. Ambasada Frantei de la Bucuresti este pazita de trupe antitero si de jandarmi cu arma la vedere, potrivit Digi 24.

08:44 - Amintim ca in Franta este stare de urgenta: aceasta masura permite inclusiv inchiderea temporara a locurilor de spectacole, interdictia de circulatie a persoanelor sau citarea oricarei persoane a carei activitate poate fi considerata periculoasa. Muzeele, centrele comerciale, scolile, bibliotecile si orice spatii aglomerate vor fi inchise la Paris in acest weekend.

08:27 - The Guardian a vorbit cu Mark Colclough, un psihoterapeut britanic in varsta de 43 de ani, care se afla cu un coleg pe Rue de la Fontaine, cand a vazut cum un atentator deschide focul intr-o cafenea.

"Era stangaci si tragea in rafale de trei sau patru impuscaturi. A fost complet intentionat, rafale profesioniste de trei sau patru impuscaturi. A omorat trei sau patru inidivizi care stateau pe scaune in fata cafenelei. Am vazut cum au fost impuscati. Au cazut de pe scaune pe pamant. Apoi s-a rotit si a tras intr-o masina prin geamul soferului. Apoi l-am vazut cum a mers in cafenea. S-a rotit spre dreapta si apoi spre stanga si a deschis focul. Asta a fost momentul cand ne-am acoperit. Am auzit un total de poate 15 sau 20 de impuscaturi, apoi s-a facut liniste", a povestit supravietuitorul.

08:20 - O marturie a unui reporter supravietuitor descrie carnagiul din interiorul salii de concerte. "Teroristii erau foarte calmi, Au reincarcat armele de 3-4 ori. Nu spuneau un cuvant. Taceau sub mastile negre si trageau", a spus acesta pentru CNN.

08:13 - Japonia s-a declarat sambata "socata" de atentatele teroriste sangeroase comise vineri seara la Paris si s-a angajat ca conlucreze cu comunitatea internationala pentru prevenirea terorismului, relateaza AFP si Kyodo.

08:07 - Hassan Rouhani, presedintele iranian, si-a anulat o vizita in Italia pe fondul atentatelor de la Paris. "Am fost eu insumi victima terorismului, iar lupta impotriva acestui fenomen trebuie sa continue", a declarat Rohani, care a condamnat ferm atentatele.

07:54 - Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu a activat, in cursul noptii, celula de criza a MAE.
"Ambasada Romaniei la Paris continua activ demersurile legale pe langa autoritatile franceze competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani. Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, pana la aceasta ora, nu exista nicio informare oficiala din partea autoritatilor franceze in acest sens", se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

07:45 - Premierul desemnat, Dacian Ciolos, a reactionat pe Facebook: "Sunt profund socat de atentatele teribile de la Paris. Din pacate, este inca o dovada ca trebuie sa facem mai mult pentru a combate terorismul, ura si ideologiile radicale. Condoleante familiilor lovite si putere ranitilor care se lupta sa supravietuiasca", a scris acesta pe reteaua sociala

07:47 - Purtatorul de cuvant al Parchetului francez, Agnes Thibault-Lecuivre, a declarat pentru Associated Press ca sapte teroristi au murit in atacurile sinucigase, iar un al optulea a fost ucis de fortele de securitate, in sala de concerte Bataclan, unde a avut loc luarea de ostatici.

Este posibil ca alti teroristi sa fi scapat si sa se afle inca in libertate pe teritoriul Frantei, a adaugat purtatorul de cuvant, citat si de Fox News.

Atentate teroriste la Paris: 8 teroristi au murit. Politia mai cauta si altii

07:41 - Informatii contradictorii despre victimele care concertau la Bataclan. Daca presa franceza a relatat anterior ca membrii formatiei "Eagles of Death Metal" se afla in siguranta, The Monde noteaza acum ca exista membri ai trupei care se numara printre victime.

07:35 - AP anunta ca doi suedezi se afla printre victime: unul a fost ucis si al doilea se afla in stare critica, in spital.

07:27 - Associated Press a facut o harta a locurilor in care au avut loc atentatele sangeroase.

07:15 - Persoanele care au asistat la momentele terifiante petrecute pe strazile din Paris au povestit, pentru presa franceza, cum a decurs unul dintre atacurile simultane. "Am auzit zgomotul impuscaturilor, 30 de secunde de rafale, a fost interminabil, ar crezut ca este un foc de artificii", povesteste Pierre Montfort, care locuieste in apropiere de strada Bichat, unde a avut loc unul dintre atacuri.

07:10 - Un francez, identificat doar dupa prenumele Sylvestre, le-a povestit jurnalistilor parizieni ca a scapat cu viata ca prin minune din atentatele care au zguduit Franta vineri noaptea, fiind salvat de telefon.





06:50 - China s-a declarat "profund socata" dupa atentatele criminale comise vineri seara la Paris si "condamna vehement aceste atacuri teroriste", a anuntat sambata Ministerul de Externe de la Beijing.

06:33 - Luminile din Turnul Eiffel vor ramane stinse, intreaga Franta este in doliu.




06:22 - Formatia U2 si-a anulat concertul programat pentru acest weekend la Paris.

06:21 - Martori citati de BBC relateaza ca teroristii au strigat Allah Akbar, dar vorbeau intre ei intr-o franceza fara accent. Analistii iau in calcul ca ar fi vorba despre tineri francezi de origine musulmana.

06:19 - Opt teroristi au murit vineri seara, dintre care sapte s-au aruncat in aer, potrivit primelor constatari ale anchetatorilor. Trei dintre cei patru care au murit in sala de concerte erau kamikaze si si-au actionat centurile cu explozibili. Cel de-al patrulea a fost ucis in timpul asaltului fortelor de securitate. Autoritatile cauta insa complici si ii sfatuiesc pe locuiorii Parisului sa nu paraseasca locuintele.

05:52 - Potrivit Reuters, toti membrii Eagles of Death Metal, formatia care sustinea un concert la Bataclan, sunt in siguranta.

05:40 Presedintele francez Francois Hollande a vorbit la telefon despre atacurile de la Paris cu omologul sau american Barack Obama. Cei doi lideri si-au reafirmat angajamentul in lupta impotriva terorismului, potrivit Le Monde.

"Barack Obama a vrut sa anunte sprijinul sau pentru poporul francez in fata acestei tragedii, iar Francois Hollande l-a informat despre ce s-a intamplat", a declarat aceasta sursa. "Ei si-au reafirmat angajamentul de a actiona indeaproape in lupta impotriva terorismului. Cele doua tari vor continua sa schimbe informatii in urmatoarele ore si in zilele urmatoare", scrie sursa citata.


05:24 - O inregistrare emotionanta a fost postata pe Twitter. In timp ce erau evacuati din Stade de France, cei 80.000 de suporteri cantau La Marseillaise - imnul national al Frantei.

05:21 - AFP anunta ca 200 de oameni sunt raniti, dintre care 80 se afla in stare grava.

05:18 - Si la Montreal sunt comemorate victimele atentatelor sangeroase.

05:13 - "Acesta este un atac la pacea intregii umanitati si necesita un raspuns decisiv si sustinut din partea noastra, a tuturor, in timp ce contracaram raspandirea urii ucigase in toate formele sale", a transmis Vaticanul.

05:00 - Studentii francezi din SUA au tinut un moment de reculegere, apoi au cantat imnul Frantei.

04:53 - Jurnalistul Julien Pearce, care se afla la Bataclan, a povestit momentele dramatice prin care a trecut: "Eram in interiorul salii, cand mai multi indivizi inarmati au intrat, in timpul concertului. Doi sau trei indivizi fara masti pe fata au intrat cu arme automate de tip Kalashnikov si au inceput sa traga orbeste in multime".

04:48 - Un jurnalist roman care lucreaza la France 24 se afla printre victimele atacurilor de vineri seara de la Paris, el fiind internat in stare grava, anunta, pe Facebook, apropiati ai acestuia.

"Andrei Marian Mihai este un jurnalist roman care lucreaza la France 24. Acum el se afla in coma indusa in urma atentatelor de la Paris. Sa ne rugam pentru viata sa!", scrie, pe Facebook, o prietena a jurnalistului.

04:41 - Cel putin 50 de raniti se afla internati in stare critica

04:37 - Potrivit The Guardian, toti cei patru atacatori de la Bataclan au murit, 3 dintre acestia activandu-si materialul explozibil pe care il aveau asupra lor.

04:31 - "Razboi in plin Paris", "Carnagiu la Paris" sau "Masacru pe strazile Parisului" sunt doar cateva dintre titlurile publicate sambata pe prima pagina de ziarele europene.

04:28 - Belgia a impus controale la frontiera asupra a tot ceea ce inseamna sosiri pe cale rutiera, feroviara si aeriana dinspre Franta ca urmare a atentatelor de vineri din Paris, a declarat sambata un purtator de cuvant al premierului Charles Michel, citat de Reuters.

04:18 - Procurorul Parisului, Francois Molins, a anuntat bilantul pentru locurile in care au avut loc atentatele: 18 morti pe strada Charonne, un mort pe bulevardul Voltaire, 5 pe strada Fontaine au Roi si 14 oameni decedati pe strada Alibert, in fata cafenelei Carillon. Procurorul nu a dorit sa ofere un numar precis al oamenilor decedati la Bataclan, insa a estimat ca bilantul total depaseste 120 de morti.

04:02 - Rapoarte neconfirmate, citate de The Guardian, arata ca printre victimele de la Bataclan se afla si patru politisti care si-au pierdut viata.
 - Anne Hidalgo, primarul Parisului, face un apel la unitate.

03:54 - Principalele institutii europene - Comisia, Parlamentul si Consiliul UE - vor arbora sambata drapelele in berna in intreaga Uniune Europeana in semn de doliu si de solidaritate cu Franta dupa atacurile teroriste de vineri noapte din Paris, informeaza EFE.

03:45 - Digi 24 relateaza ca putin timp dupa producerea atacurilor de la Paris, la Ambasada Frantei din Bucuresti au fost luate masuri sporite de securitate. Sediul reprezentantei diplomatice a fost inconjurat de politisti din trupele speciale.

03:43 - World Trade Center este iluminat in culorile drapelului francez.

03:42 - MAE roman a emis o atentionare de calatorie in Franta si aminteste ca, pe fondul atentatelor sangeroase, a fost decretata stare de urgenta.

03:40 - Jihadistii de la Statul Islamic revendica atacurile de la Paris. Martori de la sala de concerte - acolo unde sunt si cele mai multe victime - sustin ca atacatorii ar fi strigat "Asta e pentru Siria" si "Allah Akhbar"

03:31 - CNN titreaza ca sunt 153 de morti pana in acest moment.

03:30 - "Vom duce lupta (impotriva terorismului, n.red.), va fi fara mila", a spus Francois Hollande la Bataclan, sala de concerte in care a avut loc atacul soldat cu zeci de morti.

03:28 - Decretul prin care a fost declarata starea de urgenta a fost aprobat de consiliul de ministri. Acesta permite inclusiv inchiderea temporara a locurilor de spectacole, interdictia de circulatie a persoanelor sau citarea oricarei persoane a carei activitate poate fi considerata periculoasa. Muzeele, centrele comerciale, scolile, bibliotecile si orice spatii aglomerate vor fi inchise la Paris in acest weekend.

03:27 - Exista inca atentatori inarmati pe strazile Parisului. Cinci teroristi au fost ucisi, anunta CNN.

03:26 - Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a condamnat atacurile teroriste din Paris pe care le-a calificat drept "acte odioase si abominabile" si considera ca este un atac impotriva umanitatii.

03:22 - AFP anunta ca sunt 158 de morti. Bilantul nu este confirmat oficial pana in acest moment.

03:17 - Primaria pariziana confirma: 149 de oameni au fost ucisi in atentatele sangeroase din capitala franceza. 100 de oameni sunt internati in spitale, in stare grava.

03:04 - Academia din Paris, de care depind institutiile de invatamant din regiune, a anuntat pe contul sau de Twitter inchiderea centrelor "dupa valul de atentate din aceasta noapte din capitala", in care au murit peste o suta de persoane.

La randul sau, regia de transport metropolitan din Paris, RATP, a mentionat pe pagina sa de internet, cu putin inaintea orei locale 01:00 (00:00 GMT), ca se inchid toate liniile de metrou.

02:58 - Primaria din Paris a pus la dispozitie un numar special pentru turistii din Paris: +33 (0) 1 45 55 80 00.

02:50 - Presedintele francez Francois Hollande a ajuns Bataclan. Pe strazile Parisului au fost detasati 1.500 de militari.

02:48 - Facebook a lansat serviciul "Safety Check for Paris Terror Attacks" prin care utilizatorii pot anunta ca sunt bine dupa atentatele din Paris.

03:28 - Decretul prin care a fost declarata starea de urgenta a fost aprobat de consiliul de ministri. Acesta permite inclusiv inchiderea temporara a locurilor de spectacole, interdictia de circulatie a persoanelor sau citarea oricarei persoane a carei activitate poate fi considerata periculoasa. Muzeele, centrele comerciale, scolile, bibliotecile si orice spatii aglomerate vor fi inchise la Paris in acest weekend.

03:27 - Exista inca atentatori inarmati pe strazile Parisului. Cinci teroristi au fost ucisi, anunta CNN.

03:26 - Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a condamnat atacurile teroriste din Paris pe care le-a calificat drept "acte odioase si abominabile" si considera ca este un atac impotriva umanitatii.

03:22 - AFP anunta ca sunt 158 de morti. Bilantul nu este confirmat oficial pana in acest moment.

03:17 - Primaria pariziana confirma: 149 de oameni au fost ucisi in atentatele sangeroase din capitala franceza. 100 de oameni sunt internati in spitale, in stare grava.




03:04 - Academia din Paris, de care depind institutiile de invatamant
 din regiune, a anuntat pe contul sau de Twitter inchiderea centrelor "dupa valul de atentate din aceasta noapte din capitala", in care au murit peste o suta de persoane.

La randul sau, regia de transport metropolitan din Paris, RATP, a mentionat pe pagina sa de internet, cu putin inaintea orei locale 01:00 (00:00 GMT), ca se inchid toate liniile de metrou.

02:58 - Primaria din Paris a pus la dispozitie un numar special pentru turistii din Paris: +33 (0) 1 45 55 80 00.

02:50 - Presedintele francez Francois Hollande a ajuns Bataclan. Pe strazile Parisului au fost detasati 1.500 de militari.

02:48 - Facebook a lansat serviciul "Safety Check for Paris Terror Attacks" prin care utilizatorii pot anunta ca sunt bine dupa atentatele din Paris.

02:45 - Un mesaj de la Ambasada Romaniei la Paris, citat de Digi 24.