miercuri, 2 decembrie 2015

Legenda lui Mos Nicolae

 Mos Nicolae , protectorul copiilor


In noaptea de 5 spre 6 decembrie traditia spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care sunt cuminti, lasandu-le in cizmulite dulciuri si alte daruri. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata iar copiii care au fost cuminti vor gasi in ghetute diverse cadouri.


De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.


Protector si iubitor al copiilor

Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de "Mos Neculai" si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca "biruitor de popor") s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.

Traditia spune ca este protectorul copiilor.

Zeci de marturii vorbesc de ajutorul pe care Sfantul Nicolae l-a acordat celor care s-au rugat lui, pentru trecerea examenelor dificile de la scoala.
De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerileSfantului Nicolae.

Toate acestea au ajutat la intelegerea caracteruluiextraordinar al acestuia si de ce a fost atat de mult indragit si consideratprotector al celor neajutorati si neputinciosi.

Una dintre cele mai cunoscute legende este a celor trei surori, fetele unui nobil sarac, care datorita situatiei financiare precare nu se puteau marita.

Se spune ca atunci cind fata cea mare a ajuns la vremea maritisului,cel ajuns deja cardinal, Nicolae, a lasat noaptea, la usa casei nobilului,un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cind a venit vremea de maritis pentru cea de a doua fata. Cind i-a venit vremea si celei dea treia fete, nobilul a stat de paza sa afle cine-i cel care lei-a facut atita bine fetelor lui.
In noaptea cu pricina, nobilul a stat de paza si l-a vazut pe cardinal cum a lasat saculetul cu aur.
Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei,intr-o soseta pusa la uscat si de aceea a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu.
Cind tatal fetelor a vazut una ca asta, Nicolae l-a rugat sa pastreze secretul, dar bineinteles ca acesta nu a putut fi tinut.
De atunci,oricine primea un cadou neasteptat ii multumea lui Nicolae pentru el.
Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

Citeste tot articolul aici.