Sf. Nicolae

 Despre Moş / Sfantul Nicolae

Mos Nicolae | Obiceiuri si Traditii de Iarna | Sarbatorile de iarna - Mos Nicolae | Legenda lui Mos Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul am IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI. Nu mai putin de 21 de "miracole" ii sint atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti ( era inca copil ) a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi.

Minuni

Sfantul Nicolae - Minunea - Cum a izbavit de la inec un dreptcredincios


 Sfantul Nicolae Etimologie - Semnificatia Numelui

Nicolae este unul dintre numele personale cele mai indragite si mai raspandite. El este format din cuvintele grecesti: nike - victorie, biruinta si Jaos - popor, si are intelesul de "om ce face parte dintr-un popor victorios". Sarbatoarea lui are si numele de Sin Nicoara, o posibila derivatie din "Sanctus Nicolaus". 
De Sfantul Nicolae peste 800 000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui Sfantul Nicolae la romani... Citeste tot articolul aici -> Sfantul Nicolae Etimologie - Semnificatia Numelui


Sfantul Nicolae in Lume -  Datini si Traditii

Sfantul Nicolae,  se sarbatoreste pe 6 Decembrie (345 A.D. sau 352 A.D.) este aproape de sarbatoarea Craciunului, de aceea, in multe tari, acestea s-au contopit. In Germania insa, Olanda, Elvetia, Romania, si alte citeva tari europene aceste doua sarbatori au continuat sa se sarbatoreasca separat. In mod traditional, copiii primeau in noaptea de 5 spre 6 Decembrie daruri sub forma de bomboane, prajituri, mere si nuci. In unele locuri copiii isi puneau ghetutele la usa in ajunul zilei de Sfantul Nicolae si a doua zi dimineata le gaseau pline de bomboane, prajituri, portocale si fructe uscate. In Olanda copiii isi primeau cadourile in saboti de lemn. In manastirile scoala, tinerele eleve isi agatau sosete la usa cu bilete pentru Sfantul Nicolae in care isi laudau cumintenia (de aici obiceiul scrisorilor pentru Mos Craciun), iar dimineata le gaseau pline cu fructe glasate sau bomboane (maica stareta citea biletele si facea daruri ca din partea Sfantului Nicolae). Citeste tot articolul aici -> Sfantul Nicolae in Lume - Datini si Traditii de Mos NicolaeMesaje, Felicitari, Sms-uri si Urari De Sfantul Nicolae

  •  Fie ca Mosul Nicolae sa iti aduca clipele cele mai frumoase si fericite din Postul Craciunului, sa primesti cele mai frumoase cadouri si sa te bucuri alaturi de cei dragi de aceste zile minunate, care anunta inceperea Sarbatorilor de Iarna.
  • Abia astept sa vina Mos Nicolae, vreau sa imi aduca foarte multe cadouri. Sa nu ne aduca nuieluse ca am fost cuminti tot anul... te iubesc Mos Nicolae! 
  •  Sper ca sarbatoarea Sfantului Nicolae sa fie semnalul unui nou inceput, sa ai parte de un drum presarat cu bucurii, impliniri, sanatate, fericire si mai ales... multa dragoste!
  Arhiva link-uri cu Urari de Sfantul Nicolae:
  1. Mesaje si Statusuri de Sfantul Nicolae
  2. Mesaje de Mos Nicolae / Sfantul Nicolae  pentru persoana iubita
  3. SMS-uri Hazlii De Mos Nicolae
  4. Mesaje - Urari De Sfantul Nicolae 

Catedrala Sfantul Nicolae din Bari - Italia

 Bari, orasul situat pe tarmul Marii Adriatice, in sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj intrucat aici se afla biserica ce adaposteste moastele Sfantului Ierarh Nicolae, facatorul de minuni, sarbatorit la 6 decembrie. Situat pe coasta Adriaticii, orasul Bari este capitala regiunii italiene Puglia si a provinciei Bari.
 Catedrala Sfantul Nicolae ( din Bari, Italia ) a fost construita in sec. al XVII-lea pentru a adaposti moastele Sf. Nicolae, furate din Mira Lichiei (astazi localitatea Demre aflata in sudul Turciei de astazi) de un grup de marinari din Bari. - citeste mai departe Catedrala Sf. Nicolae din Bari, Italia


Povestea lui Mos Nicolae

Se spune ca Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. 
Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decat saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele, crezand ca astfel se va imbogati.  Citeste mai departe -> Povestea lui Mos Nicolae