miercuri, 29 februarie 2012

1 Martie si Martisorul semnificatia, istoricul si legenda


1 Martie si Martisorul
 semnificatie, istoric SI legenda

1 Martie este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. La 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric.

Snurul era legat la mana sau purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc sau era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

  La martisor se mai adauga si alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua .
1 martie este considerat, dupa vechiul calendar, inceputul unui Nou An. Se pare ca romanii sunt singurii europeni care sarbatoresc, de doua ori in fiecare an, Anul Nou, desi putini romani o stiu.
 
 

  Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie.
  Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.
  Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.
  Obiceiul Martisorului este o sarbatoare care nu se gaseste in lume decat in spatiul carpatic si, pentru marea lui frumusete, a fost imprumutata si de popoarele tarilor vecine.
  La origini, acest dar magic, ritualic, se purta la incheietura mainii. Apoi a fost purtat la gat. Acum, martisorul se prinde in piept sau se constituie intr-un cadou simbolic oferit femeilor. Drumul acestui obicei pana in zilele noastre este usor de urmarit.
  Secretul "puterii" martisorului sta, de fapt, in firul de lana alb, care se infasura cu altul negru (rosul apare mai tarziu), ca un simbol de moment sau generic al impletirii dintre iarna si vara (acum este momentul in care primavara incepe sa se faca simtita, temperaturile incep sa creasca, ziua se mareste tot mai mult, rasar primele flori), dintre intuneric si lumina , dintre bine si rau, dintre viata si moarte.


Mai tarziu, firul impletit a fost impodobit cu un ban de aur - apoi cu o mica bijuterie.
Foarte important era gandul bun cu care acesta era insotit in dar.
  Felul in care aceste fire de lana se realizeaza tine de un ritual al armoniei. Se fac adevarate calcule, care pune de acord statura celui pentru care se face martisorul cu poarta casei, cu usa si cercevelele ferestrelor. Cu alte cuvinte, structura fizica a viitorului posesor de fir magic trebuie sa se integreze corect in mediul apropiat.
Talismanul il va apara in aceeasi masura in care poarta, usa si ferestrele apara casa in care el traieste.

  Martisorul se punea copiilor, fetelor, fiintelor fragile, pentru a fi aparate de primejdii, boli si sa nu le arda soarele prea tare.
Intr-o anume zi magica, Martisorul se scotea si se agata de creanga unui pom.
Soarta lui prin ploi vorbea despre soarta celui care-l purtase.
 
Exista zone din Moldova in care fetele confectioneaza martisoare si le ofera alesilor lor.
  In firul magic alb-rosu al martisorului se impleteau destinul individual si cel universal (al rosturilor sociale si cosmice).
 
Unele legende spun ca firul martisorului ar fi tors de Baba Dochia, zeita agrara si lunara (de aici si simbolul banului de argint gaurit ce intruchipa luna si se agata de fir).
 
Chiar si in zilele noastre, podoabele de martisor apar mai mult sub forma unor reprezentari feminine (floare, pasare, albina). El marcheaza ascendenta principiului feminin, vizibila in toate manifestarile inceputului de primavara.
 Obiceiuri asemanatoare se pot intalni in zona balcanilor, in Bulgaria (MARTENITA) ,Macedonia, Albania.

LEGENDELE MARTISORULUI
A)      Într-o noapte furtunoasă o bătrâna a venit la castelul prinţului pentru ai cere adăpost. Acesta cum a văzut-o a împins-o înapoi şi i-a spus:
            -Cum îndrăzneşti să treci pragul prinţului? Munceşte pentru a avea adăpost aici!
  Atunci batrâna s-a transfomat într-o printesa si i-a spus: 'Pentru ca nu ai milă de oameni şi nu ai nici un pic de suflet te vei transforma într-un cal, iar vraja se poate rupe doar dacă o fată îţi va dărui 'ceva' din inimă.
 
Au trecut ani şi ani şi prinţul era nefericit. Îi părea rău de nedreptatea pe care o făcuse. În toţi aceşti ani prinţese au venit să-i aduca daruri crezând că vraja se va rupe şi vor moşteni bani. Dar fără nici un rezultat.
  Într-o bună  zi o păstoriţă pe nume Giralda, care era îndrăgostită de prinţ culese o cală pe care o pregătise cu grijă. Pe spatele hârtiei în care era împachetată cu grijă, pura şi stralucitoarea cală, era scris cu roşu 'mărţişor'.
  Când s-a înfăţşat în fatţ prinţului el şi-a spus în gând: 'De unde cunosc ochii aceştia limpezi şi atât de sinceri?'
  Fata i-a dat cadoul spunându-i: ' Acesta este un simbol al iubirii care o am faţă de tine, prinţe!'. Când prinţul a atins mărţişorul şi-a recăpătat înfăţişarea.
Şi au făacut nuntă mare şi cu multă veselie. Prinţul a hotărât ca în fiecare an de 1 Martie să-şi amintească de această întâmplare şi băieţii să le dăuiască fetelor mărţişoare în semn de recunoştintţă şi iubire.
2)  A fost odata ca niciodata, o vreme in care Soarele intruchipat intr-un barbat chipes obisnuia sa coboare pe pamant pentru a dansa hora in sate. Stiind care este noua pasiune a Soarelui, un dragon l-a urmarit si intr-una dintre aceste incursiuni pe pamant,l-a   rapit si l-a aruncat intr-un beci, in castelul sau.
 
Pasarile au incetat sa cante iar copiii nu mai puteau sa rada, dar nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe dragon.
 
Intr-una dintre zile, un tanar curajos a decis sa coboare in beci si sa salveze Soarele. Majoritatea oamenilor l-au insotit, dandu-i tanarului din puterea lor, pentru a reusi sa invinga puternicul dragon.
  Calatoria sa a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. La sfarsitul ultimului, tanarul a reusit sa gaseasca castelul dragonului, unde era intemnitat Soarele. Si a inceput lupta, care a durat zile pana cand dragonul a fost infrant.
  Fara puteri si ranit, tanarul a eliberat Soarele, reusind sa faca fericiti pe toti cei care-si pusesera ultimele sperante in el. Natura a reinviat, oamenii au inceput sa zambeasca din nou, doar flacaul nu a mai apucat sa vada primavara venind. Sangele cald din ranile sale cadea pe zapada.
In timp ce zapada se topea, flori albe, numite ghiocei, mesageri ai primaverii, rasareau din pamantul destelenit. Cand ultimul strop de sange al tanarului s-a scurs pe zapada imaculata, a murit fericit ca viata sa a servit unui scop atat de nobil.
 
De atunci oamenii obisnuiesc sa impleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La inceputul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta, numita martisor, fetelor pe care le iubesc.
  Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sangelui bravului tanar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.
 
Semnificati literara a martisorului este: micul martie. Un martie mai mic pe care sa-l purtam la piepturile noastre pentru ca iarna sa fie uitata si noul an sa inceapa.


Semnificatie Funny :)


Alte recomandari :

Declaratii de dragoste de 1 Martie

Mesaje si urari de 1 Martie

Semnificatia zilei de 8 Martie

 

Semnificatia zilei de 9 Martie - Ziua Barbatului ( Datini,Traditii si Legende )