duminică, 2 decembrie 2012

Sfantul Nicolae Etimologie

Sfantul Nicolae se tine pe 6 Decembrie (345 A.D. sau 352 A.D.) 

Etimologie 
Nicolae este unul dintre numele personale cele mai indragite si mai raspandite. El este format din cuvintele grecesti: nike - victorie, biruinta si Jaos - popor, si are intelesul de "om ce face parte dintr-un popor victorios". Sarbatoarea lui are si numele de Sin Nicoara, o posibila derivatie din "Sanctus Nicolaus".

San Nicoara
Distanta de numai sase zile care separa noaptea Sfântului Andrei de San Nicoara a favorizat o vie circulatie a motivelor si practicilor rituale, astfel ca cercetatorul intampina serioase dificultati cand incearca stabilirea semnificatiilor calendaristice. Noaptea Sfântului Andrei   este plasata intr-un timp sumbru, invaluit de spiritele malefice care devin extrem de violente in "Noaptea Strigoilor". Puterea fortelor potrivnice incepe sa scada dupa miezul noptii, la cantatul cocosilor. Lumea ce parea ca merge spre prabusire este salvata insa in fiecare an de San Nicoara, personaj mitologic imaginat ca un mos cu barba alba, calare pe cal, a carui atributie principala era vegherea portii cerului dinspre apus, pe unde incearca soarele sa se strecoare in tinuturile de miazanoapte. Acelasi rol il avea, sustine legenda, Santoaderul care pazea poarta dinspre rasarit a cerului.


Sfantul Nicolae la romani
De Sfantul Nicolae peste 800 000 de romani isi sarbatoresc ziua numelui Sfantul Nicolae la romani Peste 800.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Nicolae. Din totalul persoanelor care poarta aceste nume, aproape 538.000 sunt barbati ( Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara ), iar restul sunt femei ( Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola ). Dintre aceste prenume, cel mai raspandit este Nicolae/ Nicolaie, apartinand unui numar de 353.000 barbati, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.000 de femei.

Citeste si : 

Mesaje si Statusuri de Sfantul Nicolae

Mesaje - Urari De Sfantul Nicolae