miercuri, 30 septembrie 2015

Despre Halloween !

 Halloween-ul, ce nu stiai despre aceasta sarbatoare !


In urma cu 2.800 de ani noaptea de 31 octombrie era considerata o noapte magica, aflata la granita dintre vara si iarna, dintre lumea viilor si cea a mortilor, o noapte care nu facea parte din an, ci care se afla suspendata in atemporalitate, colindata de spirite si creaturi infricosatoare.

In aceasta lume incarcata de misticism, calendarul celtilor cuprindea doar doua anotimpuri, vara si iarna, iar noaptea de 31 octombrie marca sfarsitul unui anotimp si inceputul altuia. Era granita dintre Anul Vechi si Anul Nou. In ajunul Anului Nou, celtii il sarbatoreau pe Samhain, "Stapanul Intunericului", cea mai temuta dintre zeitatile celtice. Potrivit credintei druizilor, ajunul Anului Nou era momentul in care spiritele puteau patrunde in lumea viilor in cautarea de jertfe. Pentru a se proteja si pentru a alunga spiritele malefice, celtii aprindeau ruguri sacre pe varfurile dealurilor si aduceau ofrande zeilor. Dupa ceremonie, oamenii luau carbuni incinsi din focul sacru pentru a-si lumina drumul spre casa si, pentru a se asigura ca nu vor intalni nici un spirit malefic, se deghizau in fantome si vrajitoare.

Au trecut de atunci aproape 3.000 de ani, iar sarbatoarea inca dainuie. A rezistat aparitiei crestinismului, cand a fost oficializata sub denumirea de "All Hallows Day" (Ziua Tuturor Sfintilor) si a fost rebranduita pe taramul lumii noi.


  • Denumirea

Denumirea de Halloween este, de fapt, o prescurtare de la denumirea initiala de All-hallow-even. Aceasta nu este singura denumire a sarbatorii, ci, pe parcursul anilor, au aparut numeroase alte. All Hallow’s Eve, Lamswool, Samhain, Summer’s End sau Snap-Apple Night sunt cateva din ele.
  • Originea

Desi este sarbatorita cu mare fast in State, se crede ca, la origine, Halloween este o sarbatoare irlandeza.
  • Samhainophobia sau teama irationala de Halloween

Cateva mii de oameni de pe planeta sufera de Samhainophobia sau o teama irationala fata de sarbatoarea Halloween-ului. Alte fobii, la fel de relevante si comune pentru aceasta perioada a anului sunt: wiccaphabia (frica de vrajitoare), phasmophobia (frica de fantome) sau coimetrophobia (frica de cimitire).
  • Cateva statistici

Halloween este a doua cea mai exploatata sarbatoare din punct de vedere comercial dupa Craciun. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o sarbatoare simpla, celebrata intr-o singura zi, s-a transformat intr-un sezon intreg dedicat cumparaturilor: ornamente, lumini, costume, petreceri, decoratiuni. “In ce te costumezi de Halloween?” a devenit a doua cea mai sacaitoare intrebare dupa “Ce faci de Revelion?”.
  • Trick or treat!

“Trick or treat” provine, de fapt, dintr-o sarbatoare celtica straveche. Oamenii obisnuiau sa pregateasca cosuri cu dulciuri pentru a potoli foame spiritelor care rataceau in seara de Samhain.
  • Coincidente stranii

Cunoscutul magician Harry Houdini a fost ucis, accidental, de un student. Acesta l-a lovit in mod repetat in stomac, exersand o figura ce facea parte dintr-o cascadorie. O saptamana mai tarziu. Houdini moare de peritonita. In ciuda durerilor intense, Houdini a refuzat sa primeasca ajutor mediacal.
  • Cate bomboane se vand de Halloween

Un sfert din toate bomboanele de pe stocul magazinelor sunt vandute in noaptea de Halloween. Numai americanii cumpara circa 9 milioane de kilograme de bomboane cu ocazia fiecarui Halloween.
  • Traditii

In Scotia, exista o traditie conform careia, daca fetele nemaritate agata un cearceaf ud in fata unui foc in seara de Halloween, pot vedea imaginea viitorului sot. In Mexic, nu se sarbatoreste Halloween, ci Ziua Mortilor, in prima si a doua zi a lunii noiembrie. Localnicii se imbraca in fantome si pornesc intr-o procesiune pe strazile oraselor.
  • Costume pentru caini

Americanii sunt dispusi sa cheltuiasca 310 milioane de dolari pentru a-si deghiza animalele in seara de Halloween.
  • Legenda felinarului-dovleac

Legenda spune ca un anume Jack a reusit sa ii joace o farsa Satanei, convingandu-l sa se urce intr-un copac pe scoarta caruia a scrijelit apoi o cruce pentru a-l impedica pe diavol sa mai coboare. A fost lasat sa coboare din copac, doar dupa ce a promis ca nu ii va face nimic toata viata. Ironia faca ca, atunci cand a murit, Jack nu a fost primit nici in Rai, din cauza numeroaselor sale pacate, dar nici in Iad pentru ca il suparase pe diavol. Pentru a nu-l lasa sa cutriere in intuneric intre cele doua lumi, Satana i-a dat un taciune aprins care sa ii lumineze calea pe care Jack la pus intr-un nap scobit. Napul a devenit, intre timp un dovleac, in momentul in care, ajunsi in America, irlandezii au descoperit ca dovleacul este un suport mai incapator.


Alte articole pe aceeasi tema: