duminică, 29 iulie 2012

Datini si traditii de Halloween / Despre Halloween


Halloween  in Romania prinde tot mai mult teren ! In noaptea de 31 octombrie, copiii nu se costumeaza in monstri, mumii si alti zombi, colindand pe la usi dupa bomboane;  tinerii  romani au importat Halloween-ul  pentru o noapte de distractie cu alta coloratura.   Adaptat la cererea pietei, patronii de localuri imprumuta pentru o seara stilul tipic american redecorandu-si barurile cu tot felul de dovleci ciopliti cu diferite grimase, panze de paianjen, scheleti si foarte mult "sange". Amatori de distractie garantata, tinerii iau cu asalt astfel de spatii, petrecand pana dimineata, costumati in varcolaci, vampiri sau alte creaturi infricosatoare.

Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe'en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, sărbătoarea tuturor sfinților), conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestat abia la 1556.


Datinile si traditile de Halloween includ : trick-or-treating, focuri in aer liber, baluri mascate, vizitarea “caselor bantuite” si sculptarea bostanilor. 

Semnificatia dovleacului si aparitia lui de Halloween
Halloween-ul, frontiera dintre anotimpuri, cand bariera ce separa lumea celor vii de cea a mortilor se ridica, sufletele raposatilor puteau sa se intoarca pentru cateva ore la vechile lor case sau locuri de origine. In cinstea, dar si de frica lor, oamenii lasau focul aprins in vatra si puneau mancare pe masa. Unii, de teama eventualei nemultumiri a fantomaticilor musafiri, se deghizau, in speranta ca nu vor fi recunoscuti si pedepsiti. Fara indoiala, era o noapte a primejdiilor si a spaimei. Prezenta nucilor, merelor si napului in practicarea acestui obicei sunt o marturie in acest sens. In America, napul a fost inlocuit de dovleac si in zilele care preced Halloween-ul, dovleci intregi sau sculptati (vezi legenda Jack-o-Lanterns) pot fi vazuti in fata caselor, ca un simbol al darniciei naturii.

Trick-or-treating ("Ne dați ori nu ne dați?"): Colindatul de Halloween este un obicei practicat de copii de Halloween. Copiii se duc din casă în casă îmbrăcați într-un costum, cerând bomboane sau câteodată bani, întrebând cu formula "Ne dați ori nu ne dați?". În caz că ei nu primesc bomboane, fac un rău proprietarului casei. În Statele Unite ale Americii și Canada, colindatul este tradiția principală a Halloween-ului iar dacă există copii într-un cartier, un adult trebuie să cumpere bomboane pentru toți locatarii cartierului, pentru colindători. Tradiția colindatului a existat deja în Marea Britanie și Irlanda, unde tinerii se duceau din casă în casă, cântau sau spuneau rugăciuni în schimbul unor prăjituri. Obiceiul (copiii se duc din casă în casă pentru mâncare și bani) era populară în Scoția și Irlanda încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Colindatul este popular în Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Irlanda, Puerto Rico, și nord-vestul și centrul Mexicului

Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhietipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja. Costumarea și colindatul cu ele era de actualitate în Scoția de Halloween la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tradiția a pătruns și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930 când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo. În ziua de 31 octombrie sau în preajma ei, adesea în vinerea și sâmbăta dinainte de Halloween, se țin adesea petreceri cu costume.

Atracțiile bântuite sunt locuri de divertisment special concepute pentru a provoca fiori și pentru a-i speria pe vizitatori; cele mai multe astfel de business-uri sunt dedicate sărbătorii de Halloween. Originile acestor locuri în care vizitatorii plăteau pentru a fi speriați sunt greu de stabilit . Acestea includ case bântuite, labirinturi de porumb și plimbări în vehicole decorate specific sărbătorii, iar nivelul de complexitate al decorațiilor a crescut odată cu industria Halloweenului.

Recomandari :  

Colinde si cantece de Halloween ( in engleza ) / Halloween Lyrics

Povesti de Halloween - Povestea lui Jack O’Lanterns si Portretul Theodosiei Burr / Legende De Halloween