marți, 31 iulie 2012

Colosseumul din Roma pe urmele Turnului din Pisa

Colosseumul din capitala Italiei, Roma, s-a înclinat cu aproximativ 40 de centimetri în partea sudică, informează Reuters.

Experţii au remarcat prima dată acest lucru în urmă cu un an şi au monitorizat situaţia în ultimele luni, a spus Rossella Rea, director al monumentului, într-un articol publicat duminică în Corriere della Sera. Rossella Rea a cerut specialiştilor de la Universitatea La Sapieza din Roma şi celor de la Institutul de geologie IGAG să lanseze un studiu asupra acestui fenomen care afectează Colosseumul, rezultatele investigaţiei urmând să fie publicate la sfârşitul acestui an.
De asemenea, specialiştii au început să monitorizeze efectele avute de traficul din zonă asupra monumentului.
Profesorul Giorgio Monti, de la departamentul de tehnologia construcţiilor de la Universitatea La Sapienza, crede că s-au format fisuri la baza amfiteatrului. „Placa de beton pe care a fost construit Colosseumul ar putea să fie fisurată“, a mai spus Monti, care a adăugat că, dacă presupunerile sale se adeveresc, va fi necesară o intervenţie.
Colosseumul - celebru pentru sângeroasele lupte cu gladiatori din Imperiul Roman - atrage anual sute de mii de vizitatori şi de obicei este foarte aglomerat.