duminică, 29 iulie 2012

Povesti de Halloween - Povestea lui Jack O’Lanterns si Portretul Theodosiei Burr / Legende De Halloween

De  Halloween - Povestea lui Jack O’Lanterns



Unul dintre cele mai populare mituri de Halloween este cel legat de felinarele sculptate in dovleci, numit de americani “Jack O’Lanterns”
Jack O’Lanterns este numele dovleacului care lumineaza casele in noaptea de Halloween.Originea sa este relatata de o poveste irlandeza, despre un barbat numit “Zgircitul Jack “.

Acesta a baut cu Diavolul si, cum nu vroia sa plateasca pentru bautura, l-a convins sa se transforme intr-o moneda de aur pentru a putea plati. Dar Jack a pastrat moneda si a pus-o intr-un buzunar alaturi de o moneda de argint, care facea imposibil ca Diavolul sa isi revina la starea initiala.

Jack l-a eliberat, in cele din urma, pe Diavol, cu promisiunea ca acesta sa nu il deranjeze timp de un an, iar in cazul in care va muri, sa nu ii revendice sufletul. In anul urmator, Jack l-a ademenit pe Diavol si l-a rugat sa se urce intr-un copac pentru a-i aduce un mar. Intre timp, Jack a scrajelit pe scoarta copacului semnul crucii si Diavolul nu a coborit din copac pana nu i-a promis ca nu il va deranja timp de zece ani.

La scurt timp, Jack a murit iar Dumnezeu nu l-a primit in Rai. Nici Diavolul, asa cum s-au inteles, nu l-a primit in Iad nerevendicandu-i sufletul si trimitandu-l afara, in noapte, doar cu un carbune aprins care sa ii lumineze drumul. Jack a pus carbunele intr-un nap si, de atunci, calatoreste pe Pamant.

O data ajunsi in America, irlandezii au adus cu ei obiceiul de a face napi luminosi si de a-I pune in geam, pentru a speria spiritele mortilor si pe cel al lui Jack.

 

 

De  Halloween

Legenda Theodosia Burr /  Portretul Theodosiei Burr


La sfarsitul anului 1812 Theodosia Burr, sotia lui Josepsh Alston, a plecat din Carolina spre tatal ei cu vasul The Patriot catre New York City.  Intr-o noapte, o futuna  puternica s-a ivit in apropiere de  coasta Carolinei de Nord si  piratii au urcat la bordul vasului, furand toate bunurile, fortand pasagerii si echipajul sa sara in apa, iar apoi au scufundat vasul.
 Legenda spune  ca Theodosia a supravietuit si a ajuns la tarm bolnava, cu o  barcuta, avand asupra ei doar un portret cu ea.  Ajunsa la mal  fost luata in grija de catre un pescar si nevasta lui, care au chemat un doctor sa o ingrijeasca. El a facut tot ce a facut, dar era clar ca ea nu mai avea mult de trait.
Sotia pescarului neavand bani sa plateasca i-a spus doctorului sa-si aleaga orice din casa, pentru serviciile lui. El a cerut portretul  care atarna pe perete, in acel moment bolnava s-a sculat din pat strigand : ” Este al meu! Nu o sa-ti permit sa-l iei! Eu sunt in drum sa-l vizitez pe tatal meu in New York, si ii duc acest portret al scumpei sale fiice Theodosia!” Agitata, luand tabloul la piept a fugit catre ocean intrand in apa.
Ziua urmatoare portretul a fost gasit pe plaja, iar ea ar fi murit inecata. Multi care au navigat  prin acea zona spun ca ar fi vazut fantoma unei femei  si se banuieste ca ar fi fantoma Theodosiei Burr care isi cauta pana in ziua de azi tabloul.

 

RECOMANDARI :

Datini si traditii de Halloween / Despre Halloween

Colinde si cantece de Halloween ( in engleza ) / Halloween Lyrics