luni, 16 iulie 2012

FRANCE : Le Monde: Victor Ponta ATENTEAZĂ la DEMOCRAŢIE

Guvernul Ponta este ţinta unui editorial critic publicat în "Le Monde", în care se atrage atenţia că ţara noastră a încălcat tratatele care au dus la fondarea Uniunii Europene.

"Europa este deja destabilizată de criza monedei euro", se menţionează la începutul editorialului. Argumentul: În 2007, 52% dintre cetăţenii celor 27 de ţări membre erau în favoarea Uniunea Europeană. Acum procentul este de numai 32%.

De parcă asta nu era de ajuns, o nouă problemă contagioasă a apărut, se arată în editorialul asumat de redacţia "Le Monde", intitulat "România împotriva Europei?". Este vorba despre regresia democraţiei, care se întâlneşte în ţările din UE care provin din fostul bloc comunist.

"La Bucureşti, vinovată de acest lucru nu este dreapta, ca la Budapesta, ci stânga", arată editorialul, în care se enumără acţiunile făcute de echipa premierului român de când acesta şi-a preluat mandatul: a redus puterile Curţii Constituţionale, i-a ameninţat pe judecătorii care au dat dovadă de independenţă, l-a revocat pe Avocatul Poporului, capabil să conteste hotărârile Guvernului şi să le conteste la Curtea Constituţională.

"Responsabil de o politică bugetară de austeritate severă, preşedintele Traian Băsescu este nepopular. Românii au însă ocazia să-i "mulţumească" în mod democratic pentru asta, la finele mandatului său, în 2014", mai arată jurnaliştii francezi. 

Editorialul din Le Monde se încheie într-o cheie extrem de gravă: "Victor Ponta a atentat la cel mai de preţ lucru al Uniunii Europene: democraţia". 

"Comportamentul său readuce pe masă întrebarea legată de temeiul extinderii Uniunii Europene din 2007, care s-a petrecut cu o prea mare repeziciune şi cu o prea mare lejeritate (...) Tolerarea unor practici precum cele ale lui  Victor Ponta nu face decât să şubreazească raţiunea de a fi a Uniunii Europene".