marți, 3 iulie 2012

Angela Merkel doreste federalizarea Republicii Moldova

Angela Merkel  doreste federalizarea Republicii Moldova, ceea ce ar face aproape imposibila Marea Unire


După negocierile confidenţiale în problema transnistreană din Bavaria şi anunţul sec al premierului Vlad Filat că Angela Merkel va veni în Moldova, politicienii, analiştii şi jurnaliştii de la Chişinău sunt tot mai alarmaţi de existenţa unui posibil plan de federalizare a Republicii Moldova.
Tonul a fost dat de portalul Romanian Global News, care a scris că oficialii germani şi ruşi ar face presiuni pentru federalizarea Republicii Moldova şi eliminarea în acest fel a „pericolului" reunirii Republicii Moldova cu România. Potrivit sursei, la întâlnirea de săptămâna trecută, din Germania, dintre premierul Vlad Filat şi liderul separatist Evgheni Şevciuk a fost invocată inclusiv Găgăuzia, care ar putea fi parte a procesului de federalizare.
Subiectul a fost dezvoltat de presa rusă, care susţine că Germania ar fi gata să finanţeze acest plan. „Ambiţiile politice ale Germaniei se extind deja în afara zonei euro, iar Transnistria poate fi un teren de antrenament pentru iniţiativa ruso-germană de securizare a Europei. E de presupus că Moscova şi Berlinul şi-au împărţit deja atribuţiile: ruşii vor asigura partea politică a tranzacţiei, bazându-se pe orientarea pro-moscovită a Tiraspolului, iar germanii sunt dispuşi să finanţeze atât procesul de federalizare a Moldovei, cât şi faza postoperaţională prin investiţii masive", se arată într-un comentariu publicat de ziarul „Komsomolskaia Pravda".
În acelaşi context, publicaţia „Moskovskii Komsomolets" scrie că federalizarea este un mijloc de a menţine Moldova în sfera de influenţă a Rusiei. „Pentru a nu admite apropierea Moldovei de România, aceasta trebuie să-şi păstreze statutul de neutralitate, să nu adere la NATO şi să se unească cu Transnistria în condiţii dure - să nu poată face niciun pas fără acordul Tiraspolului", scrie ziarul citat.


Ieri, şi liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, a declarat că vizita cancelarului german la Chişinău nu este întâmplătoare. „Această vizită va avea loc, inclusiv, după dicuțiile care au avut loc la conferinţa organizată de OSCE în Germania. Potrivit informațiilor pe care le deținem, la acest eveniment a fost discutată și federalizarea Republicii Moldova", a spus deputatul. El crede că federalizarea oferă șanse mari pentru soluționarea conflictului transnistrean, iar partenerii externi care doresc unificarea ţării ar susţine acest scenariu.
De cealaltă parte, analistul politic Vladimir Socor afirmă că europenii nu fac presiuni asupra Republicii Moldova pentru acceptarea unei astfel de idei. În opinia lui, o eventuală federalizare ar însemna lichidarea statului Republica Moldova. „Avantajele ar fi nule, iar riscurile ar fi totale. Orice tip de federalizare înseamnă pur şi simplu dizolvarea statului, ar transforma Moldova într-un teritoriu practic neguvernat, împărţit în mici principate feudale", a declarat expertul pentru Europa Liberă.
„Nu cred că societățile din dreapta și stânga Nistrului sunt gata pentru reglementarea conflictului în baza federalizării și, în acest sens, marja de manevră, atât a lui Evgheni Șevciuk, cât și a lui Vlad Filat este foarte redusă. [...] La etapa actuală politica de cooperare este singurul lucru care rămâne Chișinăului în arsenalul politicilor de reintegrare", crede şi Nicu Popescu, cercetător la Centrul European pentru Relaţii Externe de la Londra, într-un interviu pentru Moldova.org.
Cel puţin oficial, autorităţile de la Chişinău resping ideea federalizării Republicii Moldova ca soluţie pentru reîntregirea ţării.
Sursa Adevarul