miercuri, 6 ianuarie 2010

Scumpirile din 2010

Vesti proaste pentru toti romanii. Mult asteptatul An Nou a inceput cu scumpiri in lant. In ciuda faptului ca salariile bugetarilor vor fi inghetate in 2010, iar sistemul privat nu promite prea multe angajatilor, preturile alimentelor si utilitatilor sunt in continua crestere. La ce scumpiri trebuie sa ne asteptam in acest an?

Painea, mai scumpa cu 5%
Noul an a dat startul majorarii preturilor celor mai importante lucruri. Valul scumpirilor din acest an va creste, pana si pretul painii. Din cauza majorarii costului graului cu circa 10%, va creste si pretul painii cu aproximativ 5%. De asemenea, fructele si legumele pe care ar trebui sa le introducem in alimentatie in cantitati importante pentru o viata sanatoasa vor deveni inaccesibile multor romani care obtin venituri foarte mici. In cel mai fericit caz, acestea se vor scumpi cu 7-10%. Inca din primele luni ale anului se vor percepe majorari de pret si la produsele lactate. Astfel, laptele produs in tara noastra se va scumpi cu cel putin 3 lei pe litru, in timp ce costurile branzeturilor vor fi mai mari cu pana la 8%. Comerciantii anunta, insa, majorari cu pana la 30% la aproape toate produsele alimentare.

Creste pretul carnii si al electricitatii
Ne asteapta un an greu. Din luna martie vom fi nevoiti sa scoatem mult mai multi bani din buzunar si pentru alimentele din carne. Producatorii anunta inca de pe acum preturi cu 25-30% mai mari la produsele pe baza de carne de pasare si cu aproape 7% la preparatele din carne de porc. Inca din primele zile ale lui 2010 s-au majorat costurile carburantilor. Pana la sfarsitul anului, insa, vom plati mai mult cu pana la 4% la curentul electric. Si mai afectati de aceste scumpiri vor fi posesorii de autoturisme. Acestia va trebui sa plateasca pe langa majorarile preturilor la carburanti si taxa pentru politele RCA, care vor fi mai scumpe cu 40%.
Tigari si bauturi mult mai scumpe!
Prima saptamana din acest an a adus cu sine preturi mai mari la tigari. Pana la sfarsitul anului, insa, fumatorii vor da cu aproximativ 34% mai mult, ceea ce inseamna 10 lei pe pachetul de tigari. Aceleasi vesti se anunta si pentru consumatorii de bauturi alcoolice. De la jumatatea anului se vor scumpi si bauturile pe baza alcool. De exemplu, pretul bauturilor va creste cu 4-6%, iar cel al tariilor precum vodca sau brandy se va majora cu 6-8%. Tot in acest an vom plati mai mult cu pana la 20% si la impozitul la casa, terenuri si masini. Sursa :Cancan