duminică, 20 mai 2012

Cu cat se vor scumpi gazele pana in 2018 ?!

Cu cat se vor scumpi gazele pana in 2018 ?!


Autoritatile romane au propus un proiect de calendar, care urmeaza sa fie agreat cu institutiile financiare internationale, privind eliminarea preturilor  reglementate la gaze pana la 31 decembrie 2014 pentru consumatori industriali si pana la 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici.

In cazul in care se vor constata diferente semnificative intre pretul de comercializare a productiei  interne si pretul european de import care ar putea periclita stabilitatea pietei, termenul pentru consumatorii industriali va fi extins cu un an, pana pe 31  decembrie 2015. Autoritatile se bazeaza pe diversificarea pana in 2018 a surselor de gaze, printre care si gazele de sist.

Concomitent cu liberalizarea, se va produce o crestere graduala a pretului de comercializare pe piata
romaneasca a productiei interne de gaze in raport cu pretul gazelor din import.


In vederea atingerii convergentei intre pretul intern si cel european de import, vor avea loc ajustari trimestriale ale pretului final. Autoritatile romane  iau in calcul la intocmirea calendarului o reducere treptata a pretului gazelor din import. 

Pentru consumatorii industriali, convergenta preturilor  intern/import se va asigura in 2014 la un pret estimat al gazelor din import de 380 USD/1000 mc, acesta ramanand constant pentru consumatorii casnici pana in  2018. Autoritatile considera ca sursele de import vor fi diversificate, fapt care ar determina o scadere progresiva a preturilor la gazele importate de la  aproape 500 dolari/mia de metri cubi in prezent la 380 $ / 1000 metrul cub in 2014.


Recomandari:

Socant!! A adus pe lume un copil ciudat! 

Subtitrari seriale