A Thousands words - 1000 de cuvinte
După ce pe 11 noiembrie lansa "Jaf... la turnul mare", comedia de acţiune cu Ben Stiller şi Alan Alda, considerată un semi-eşec financiar (în ciuda starurilor de pe afiş şi a bugetului generos, a avut încasări mondiale de doar 150 de milioane de dolari), iată că Eddie Murphy este protagonist in "A Thousand Words", lansat pe 9 Martie 2012 în Statele Unite şi desfiinţat de absolut toţi criticii care s-au obosit să scrie despre noua premieră. "A Thousand Words", în care Murphy interpretează un agent literar cu gura mare care îşi dă seama că mai are de pronunţat doar o mie de cuvinte înainte de a muri (dacă nu se schimbă, desigur), nu a avut nici măcar o cronică pozitivă dintre cele 44 centralizate de site-ul rottentomatoes.
Bineînţeles, Eddie Murphy nu este la prima întâlnire dezastruoasă cu criticii. De fapt, din punctul de vedere al cronicilor scrise, cel mai bun film din cariera actorului este şi primul în care a jucat, acum exact trei decenii: 48 de ore, în care împarte cu succesul ecranul cu Nick Nolte, 95 de procente din cronici lăudând colaborarea celor doi.
Abisurile din cariera lui Murphy sunt Meet Dave (19% cronici pozitive), Norbit (9%), I Spy (15%), campionul fiind The Adventures of Pluto Nash, din 2002, cu doar şase procente cronici pozitive. Asta până acum, căci A Thousand Words este una dintre puţinele producţii din istorie cu zero procente cronici pozitive. Bineînţeles, filmul de-abia s-a lansat şi este posibil ca în următoarele săptămâni anumiţi cronicari să întâmpine cu sentimente mai bune noua comedie, dar până acum concluzia unanimă este că "A Thousand Words" suferă din cauza glumelor învechite, dar şi pentru că îl privează pe Eddie Murphy de cel mai important atu al său: vocea.
Frank Scheck de la The Hollywood Reporter scrie: "Eddie Murphy ar fi trebuit să spună un singur cuvânt, 'nu!', acestei comedii obosite şi lipsite de originalitate". Entertainment Weekly îi recomandă lui Murphy "să facă orice, dar să nu mai apară într-un astfel de film". Pentru Variety filmul este o "tortură", în timp ce pentru USA Today "conceptul este neoriginal, scenariul neamuzant, iar mesajul banal."
Nici din punctul de vedere al spectatorilor lucrurile nu stau mai bine. În weekendul lansării filmul a obţinut încasări de doar şase milioane de dolari, la un buget de 40 de milioane. Nici notele de pe imdb nu sunt onorante, A Thousand Words având acum un rating de 4,3.
Întrebarea este ce studio va mai avea vreodată încredere în carisma lui Eddie Murphy pentru a-l ajuta pe actor să se întoarcă în aprecierea publicului? Probabil că singura sa şansă în acest moment este să se implice timp de câţiva ani într-un sitcom de calitate, căci marele ecran nu mai pare o soluţie viabilă pentru cariera sa.
Tu ce parere ai ? Esti de acord cu criticile din Statele Unite?